vrijdag 12 december 2014

Personal | Kerst vieren + Essence special!


Waar je ook komt, overal is wel wat van de kerstsfeer te proeven. De straten zijn weer prachtig versierd en we kunnen weer kaarsen branden (ook zonder geur). Ook ik leef enorm naar Kerst toe en ga het zeker uitgebreid vieren. Dit bericht valt onder 'personal', maar daarnaast geef ik je wat tips voor hoe jij Kerst kunt gaan vieren dit jaar.


Eerder dit jaar maakte ik een artikel over gourmetten. Dit ging over het wok-gourmetten, wat wij thuis deden met Pasen en wat natuurlijk ook leuk en lekker is met de aankomende feestdagen. Ook met Kerst gaan mijn ouders, zusje, vriend en ik weer gourmetten. Maar waar onze Eerste Kerstdag daarnaast al voor het derde jaar uit zal bestaan, is het spelen van spelletjes. Dat klinkt heel ouderwets, maar bij ons thuis is dit omgezet tot een echte competitie, waar ook nog eens cadeautjes bij horen. Ik zal je de spelregels uitleggen en wie weet kun jij hetzelfde gaan doen met vrienden of familie.

De Kerst-competitie spelregels

Iedere deelnemer koopt voor alle andere deelnemers een cadeau. Dit kan het beste wanneer je met twee tot zes personen bent, want je zal gaan strijden om cadeaus en als er heel veel onder de boom liggen, zal het spel langer gaan duren.
Je pakt een kom, hoed of doos en gooit daar alle verzamelde kaartjes in. Op deze kaartjes staan opdrachten, die bedacht kunnen worden door alle deelnemers. Bij ons thuis zijn deze opdrachten vaak spelletjes die bijna iedereen wel kent, zoals Triviant en Kolonisten van Katan, maar je kunt uiteraard ook iets totaal nieuws bedenken. In huize Winnubst is twee jaar geleden het spel 'wc-rol rollertje' bedacht, waarbij je het einde van een wc-rol vasthoudt en de rol zo ver mogelijk moet gooien. (Ja, het niveau is hoog...)
Aan elke opdracht zitten punten en één of meerdere cadeaus verbonden. De winnaar van het spel wint, bij een geval van vijf spelers 5 punten, de tweede plaats 4 punten, de derde 3 punten, enzovoort. Wanneer je met vier personen speelt, kun je met 4 punten beginnen. Dit hielden wij bij (om het officieel te laten lijken) op een grote rol behang waarop een tabel stond met namen, spellen en ingevulde punten. De winnaar mocht bij ons een film uitkiezen, waar we heen zouden gaan in de bioscoop. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een prijs verzinnen.
Verliezers zijn er bij deze competitie overigens niet. Op elk kaartje van een opdracht kun je invullen wanneer een deelnemer een cadeau onder de kerstboom vandaan mag pakken. Voorbeelden kunnen zijn: 'De eerste en tweede plaats krijgen een cadeau', 'De verliezer kiest een cadeau voor iemand anders', 'De derde plaats krijgt een cadeau' of zelfs 'Niemand krijgt een cadeau'.
Je kunt zelf kiezen wanneer het spel eindigt. Je kunt stoppen wanneer alle cadeaus onder de kerstboom weg zijn of je kunt een maximaal aantal spellen kiezen en de overige cadeaus gewoon aan het einde uitpakken.

Naast dit hele fenomeen zal ik op kerstavond bij het Glazen Huis zijn. Dit is voor mij de allereerste keer en ik ben benieuwd naar welke artiesten er zullen optreden als we daar aankomen.


Om je Kerst, of de voorpret ervan, nog leuker te maken, doet Essence heel goed haar best! Op zaterdag 13 december (ja, morgen al) loopt de Essence kerstman rond in Amsterdam. Als je de woorden 'Cosma kerstman verrassing' in het oor van de kerstman, zal je een cadeautasje vol Essence producten van hem ontvangen. Je ziet alvast een voorproefje op de foto hierboven. Op de website van Essence kun je de precieze tijden zien.

Hoe vier jij Kerst dit jaar?

No Comments Yet, Leave Yours!